Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur

MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR

SAF MADDELER

Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı olarak adlandırmıştık. Soluduğumuz havanın içindeki oksijenin ve mutfakta kullandığımız doğal gazın birer gaz olduğunu öğrenmiştik. Maddeler sadece katı, sıvı ve gaz olarak mı sınıflandırılır?

Bakır, tek bir maddeden oluşmuştur. İçinde kendinden başka madde bulunmaz. Bu şekilde oluşan maddeler saf maddelerdir.

KARIŞIMLAR

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir.

1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):

Karışımı oluşturan maddeler karışımın her tarafına eşit miktarlarda dağılmaz.  Örnek: (tebeşir tozu+ su), (zeytinyağ+su) Süt, ayran, toprak, beton, sis….

A- SÜSPANSİYON (KATI- SIVI)
Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı) halinde kalmasıyla oluşan karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş Türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.

B- EMÜLSİYON (SIVI- SIVI)
Bir sıvının başka bir sıvı içerisinde çözünmeden kalmasıyla oluşan karışımlardır. Örnek: zeytinyağ-su, benzin-su, süt…
C- AEROSOL  (SIVI- GAZ)
Bir sıvının gaz ile oluşturduğu heterojen karışımlardır. Örnek: deodorantlar, sis, spreyler…

HETEROJEN KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ:
1- Heterojen özellik gösterirler.
2- Bulanık görünürler.
3- Dipte çökelti oluştururlar.
4- Genellikle tanecikleri gözle görülür.
5- Fiziksel yolla (süzme) ayrılırlar

2-HOMOJEN KARIŞIMLAR (ÇÖZELTİLER): Karışımı oluşturan maddeler, karışımın her tarafına eşit olarak dağılmışlardır. Örnek: bronz, çelik, sirke, hava, tuzlu su… Çözeltiler fiziksel hallerine bağlı olarak katı, sıvı veya gaz halde bulunabilirler.
A- KATI-KATI ÇÖZELTİLER:
Alaşımlar =metal+metal
B- SIVI ÇÖZELTİLER:
Sıvı- Katı: burun damlası, şerbet
Sıvı- Sıvı: kolonya, sirke
Sıvı- Gaz: gazoz, deniz suyu

C- GAZ ÇÖZELTİLER:
Gaz- gaz çözeltiler= hava, doğalgaz…

ÇÖZELTİLER (HOMOJEN KARIŞIMLAR)
Çözeltiler iki kısımdan oluşur: Çözücü madde Çözünen madde
(katı,sıvı,gaz (sıvıdır: su, alkol, eter, olabilir.) tiner, benzin vb.)
Su + Tuz………..Tuzlusu
ÇÖZEN VE ÇÖZÜNEN MADDE MİKTARINA GÖRE ÇÖZELTİLER
1- SEYRELTİK ÇÖZELTİ: Bir başka çözeltiye göre; Çözünen madde miktarı az, çözen madde miktarı ( çözücü) fazla olan çözeltilerdir.
(Ör: 100gr su+ 1 gr şeker çözeltisi, 100gr su+ 10 gr şeker çözeltisine göre seyreltiktir.)
2-DERİŞİK ÇÖZELTİ: Bir başka çözeltiye göre; Çözünen madde miktarı fazla, çözücüsü az olan çözeltilerdir.

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNME

ÇÖZÜNEBİLEN MADDE MİKTARINA GÖRE ÇÖZELTİLER:
1- DOYMUŞ ÇÖZELTİ: Belli bir sıcaklıkta çözebileceği kadar çözüneni içeren çözeltilerdir.
2- DOYMAMIŞ ÇÖZELTİ: Belli bir sıcaklıkta, çözebileceğinden daha az çözünen içeren çözeltilerdir.
3- AŞIRI DOYMUŞ ÇÖZELTİ: Çözebileceğinden daha fazla madde bulunduran çözeltilerdir.(heterojen görünürler.)

ELEKTRİK AKIMINI İLETMELERİNE GÖRE ÇÖZELTİLER:
1-İLETKEN (ELEKTROLİT) Çözeltiler: İçerisinde + ve — yüklü iyon bulunduran çözeltiler elektrik akımını iletir. Ör: sirkeli, asitli, tuzlu, limonlu su
2- İLETKEN OLMAYAN ( ELEKTROLİT OLMAYAN) ÇÖZELTİ: İçerisinde moleküller bulunur. İyon
yoktur. Bu yüzden iletken değildir. Ör: alkollü su, şekerli su, üre, kolonyalı su, saf su.)

ÇÖZÜNÜRLÜK
Belli sıcaklıkta ve basınçta 100gr çözücü içinde çözünebilen maksimum madde miktarına çözünürlük denir. Çözünürlük, katı, sıvı, gaz maddeler için ayırt edici bir özelliktir.
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER:
1- BASINÇ: Gazların çözünürlüğü basınç arttıkça artar. Basınç, katı ve sıvılarda çözünürlüğe etki etmez.
2- SICAKLIK: Katı ve sıvılarda çözünürlük, sıcaklıkla doğru orantılıdır. Gazlarda ters orantılıdır.Örneğin Karadeniz de oksijen miktarı Akdeniz den daha çoktur.çünkü deniz suyu soğuktur.
3- ÇÖZÜCÜ TÜRÜ: Örneğin tuz suda çözünürken, yağda çözünmez. Şeker suda çözünürken, alkolde çözünmez.
ÇÖZÜNÜRLÜK HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER:

Çözünürlük hızı;
1- Sıcaklık: Sıcaklıkla doğru orantılıdır.
2- Çözünenin temas yüzeyini artırırsak artar.
3- Karıştırma, çalkalama ile doğru orantılıdır.
4- Çözünen cinsi (Tuz ve şeker su içinde farklı hızlarda çözünür.)
Çözünürlük= Madde miktarı/100 ml

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s